22 Snabba jobbsökartips

Hemsidan » SÖK JOBB » Karriärtips » 22 Snabba jobbsökartips

22 Snabba jobbsökartips

 1. Skräddarsy alltid ditt CV och Personliga brev till tjänsten du söker. Det syns om du faktiskt lagt ner engagemang i din ansökan eller om du bara gjort ett massutskick.
 2. Skriv ditt CV i baklänges kronologisk ordning, dvs det du har gjort senast ska komma först på sida ett. Se till att ditt CV är överskådligt för läsaren men “highlighta” gärna viktiga detaljer som du önskar framhäva. Tänk så informativt som möjligt, med så få ord som möjligt!
 3. Ditt personliga brev ska ge läsaren en beskrivning av vem du är som person, inte vilka arbetsuppgifter du utfört på tidigare anställningar. Det ska kortfattat framkomma i ditt CV. Ägna därför ditt personliga brev åt att beskriva vem du är, vilka egenskaper som är signifikanta för dig och varför du är övertygad om att just DU är rätt person för jobbet. Berätta gärna vad du har för tankar om framtiden och vad du har för personliga mål, förutsatt att du har några.
 4. Visste ni att egenskaperna “flexibel”, ”högt i tak” och ”många bollar i luften” är de vanligaste beskrivningarna i jobbansökningarna? Tyvärr har orden blivit slitna och till stor del tappat sin betydelse. Summa summarum: undvik flosklerna och ansträng dig att beskriva vem du är med andra ord. Detta gör det lättare för rekryteraren att bedöma dig och din ansökan!
 5. Söker du flera jobb samtidigt - se alltid till att ha dem samtliga antecknade på ett lättillgängligt ställe. Blir du uppringd för en telefonintervju kan det ge ett oproffsigt och oseriöst intryck om du inte snabbt kopplar vilken tjänst det gäller eller hos vem du sökt den.
 6. Det är inte bara arbetsgivaren som ska välja arbetstagaren utan arbetstagaren ska också välja arbetsgivaren. Sök därför endast till de tjänster och/eller företag som faktiskt intresserar dig. Det är där du trivs som du kommer att göra ett bra jobb.
 7. Underskatta inte det mest grundläggande för att kunna bygga en slagkraftig jobbansökan. 1. Se till att din ansökan innehåller dina kontaktuppgifter så att rekryteraren lätt kan kontakta dig. 2. Rättstavning är A och O - låt gärna någon annan läsa igenom och rätta din text. 3. Och till sist, se till att ditt Cv är uppdaterat och att din aktuella situation är given.
 8. Se alltid till att vara väl förberedd inför en personlig intervju. Kolla upp var du ska befinna dig på utsatt tid och var väl påläst om tjänsten. Att komma i god tid och vara snyggt klädd kan säga mycket om hur seriöst du ser på intervjutillfället.
 9. Resonera med dig själv och fundera över vad du faktiskt vill jobba med innan du går på en intervju. Att säga ”jag vill bara ha ett jobb” eller ”jag kan ta vad som helst” eller ”jag är öppen för allt” eller ”jag har inga krav eller mål” gör dig svårbedömd. Försök att undvika svar som ”jag vet inte” eller ”det spelar ingen roll” och försök istället att göra ett avtryck som får rekryteraren att minnas dig och det du säger. Du behöver inte ha skyhöga mål och ambitioner för att bli ihågkommen – det räcker med att dela dina tankar och värderingar.
 10. Inför en personlig intervju är det alltid bra att ha tänkt på vad du förväntar dig av ditt framtida yrkesliv. Att kunna ge en bild av vad som är värdefullt för dig, vad som är mindre viktigt och framför allt vilka förutsättningar som krävs för att du ska få ut maximalt av din arbetskapacitet. Låt arbetsgivaren veta att du kommer att bli en oumbärlig tillgång!
 11. Tala aldrig illa om tidigare arbetsgivare eller kollegor under en intervju. Det kan vara nödvändigt att delge viss information eller missnöje som underlag för uppkomna situationer men var noga med att inte smutskasta andra. Tyvärr säger det ofta mer om dig och ditt sätt att hantera konflikter än vad det säger om dem du talar illa om.
 12. Är du verkligen intresserad av en tjänst så kan det vara smart att inte låta rekryteraren veta att du är med i flera andra processer (förutsatt att denna information inte är nödvändig att ventilera p.g.a praktiska skäl). Å ena sidan kan det få dig att framstå som attraktiv på arbetsmarknaden men det kan även ge intrycket av att du inte är lika intresserad av just denna tjänst som andra sökande.
 13. Se upp! Var alltid noga med att redan vid intervjutillfället fråga om tjänstens anställningsform samt företagets lösningar vad gäller bland annat kollektivavtal, pension, semester samt eventuella övriga anställningsförmåner.
 14. Ibland kan det lediga jobbet som du söker finnas närmre än du tror.. Underskatta inte ditt nätverk och vidga gärna dina vyer genom att ta varje tillfälle i akt att träffa nya människor. Det finns alltid nån som känner nån ☺ Nätverka nätverka nätverka!
 15. Var noggrann med ditt urval av referenser. Att lämna en kollega eller en vän kan uppfattas mindre trovärdigt. Helst bör du lämna en referens som haft ett chefsansvar eller som du rapporterat till. Lämna alltid minst två referenser för att ge rekryteraren en så tydlig uppfattning om dig och ditt arbetssätt som möjligt.
 16. Att jobba som konsult kräver egenskaper i form av professionalism, engagemang, kort startsträcka samt en stor portion social begåvning. Ett bra betyg för en konsult är när mersmak uppstår hos kunden. Man brukar säga att en bra konsult säljer sig själv, vilket genererar fler roliga och spännande uppdrag!
 17. Många har uppfattningen att rollen som uthyrd konsult innebär otydliga uppdrag och låga löner.. Tyvärr kan detta ibland stämma om man träffar på ett oseriöst företag som tyvärr förekommer inom alla branscher. Se därför till att kolla upp bemanningsföretaget du vänder dig till och lyssna gärna med referenser. Ett bra bemanningsföretag erbjuder marknadsmässiga löner, tydlig information kring tjänsterna som outsourcas samt goda anställningsvillkor.
 18. Det är alltid bra att vara förberedd på frågan om vilket löneanspråk du har - antingen genom att säga vilken lön du tänkt dig, om den är förhandlingsbar eller ett intervall som enligt dig känns som en acceptabel lönenivå. Detta är viktigt för att rekryteraren inte ska ta upp din eller sin egen tid i onödan om lönenivån för uppdraget/tjänsten inte alls är relevant för dig.
 19. Underskatta inte förmågan att tala om dina svagheter och vilka sidor du skulle behöva jobba på och utveckla. Det talar snarare om att du har en god självinsikt än att du inte duger för jobbet.

  Inför en intervju bör du alltid tänka igenom vad du eventuellt skulle behöva för stöd för att utvecklas i din arbetsprestation samt vilka personliga sidor du behöver jobba med. Ta hjälp av vänner och/eller tidigare kollegor om du har svårt att utstaka detta på egen hand.

 20. Brukar du bli väldigt nervös inför anställningsintervjuer? Lugn, du är inte ensam. Det finns många olika knep för att minska nervositeten men tyvärr kan det vara svårt att komma ihåg dessa eftersom all din tankeverksamhet i stundens hetta går åt att tänka på att INTE vara nervös!

  Ett enkelt knep kan vara att ta hjälp av ditt kroppsspråk för att intala dig själv om att du är självsäker. Det låter svårt men kan ofta göra dig lugnare. Utgå från enkla gester som ett fast och tydligt handslag, ögonkontakt med den du ska träffa och en bra hållning. Dessa basala knep signalerar att du är trygg i situationen vilket i sin tur kan göra att du känner dig lugnare.

 21. Tappa inte hoppet! Att söka jobb kräver både din tid, ditt engagemang och din energi. Låt inte avslagen påverka dig utan ta varje jobbansökning, telefonintervju, personlig intervju och presentation som en erfarenhet och ett steg i rätt riktning. Tillåt dig inte att komma till ett stadie av desperation eller uppgivenhet – detta kommer troligtvis bara att försämra dina chanser till att få jobbet. Skam den som ger sig!
 22. Anställningsavtalet är påskrivet och jobbet är ditt – Grattis! Kom ihåg att alla någon gång haft sin första dag på jobbet, - ingen räknar med stordåd från dag ett. Kom dock ihåg att du blev anställd tack vare att du gjort ett intryck som du nu ska verkställa. Det vill säga – Time to Walk your Talk! ☺