Vanliga intervjufrågor

Så får du jobbet!

Så får du jobbet!

Du har sökt jobb och blivit kallad till intervju, grattis! För att lyckas bra på intervjun är det dock bra att förbereda sig. Arbetsintervjuer är såklart olika men vi har samlat några vanliga intervjufrågor som ofta dyker upp när du söker jobb och guidar dig i hur du bör tänka när du ska svara

Ellinore Pereira| Konsultchef
Mobil: 073-7290361
E-post: ellinore.pereira@andaragroup.se

5 vanliga frågor på en anställningsintervju:

1. Berätta om dig själv!

Kanske inte en fråga utan mer en uppmaning men ett mycket viktigt moment under arbetsintervjun. Här är det viktigt att fokusera på det som är värt att berätta i just den här situationen. Fundera igenom det hemma innan det är dags för intervjun. Det är en bra idé att hålla sig relativt kort: var är du uppväxt, har du familj, några speciella intressen och kom gärna in lite hur du började intressera dig för området du nu söker jobb inom. Det behöver inte bli en lång historia om hela din uppväxt och din backpackerresa i Australien (såvida det inte var där du började jobba inom branschen, då är det såklart värt att nämna.) Vad tror du arbetsgivaren som inte känner dig vill veta? Berätta det!

2. Negativa & positiva egenskaper

Här är det viktigt att tänka till för du vill inte nämna alltför negativ egenskaper under intervjun. Ett exempel: “jag är värdelös på att passa tider”, “jag är otroligt morgontrött” eller “jag är väldigt långsint” och så vidare. Istället kan man säga att man är tidsoptimist vilket gör att man aktivt väljer att sätta igång direkt även om man tror att uppgiften ska gå snabbt, att man försöker planera in arbetet så att man ska vara klar i god tid före deadline så att man har extra tid att gå igenom jobbet och vara säker på att resultatet är bra i tid. Istället för att säga att man är extremt morgontrött kan man säga att man vet med sig att man behöver sin sömn och därför lägger sig tidigt för att vakna utvilad. Så länge man pekar på att man vet om sina brister och hur man aktivt anstränger sig för att rätta sig efter dem så är det okej, ingen är ju mer än människa men att man är medveten om sina svagheter och jobbar med dem säger mycket om en person.
Självklart ska du även framhålla dina positiva egenskaper, det är ju på dem som du ska lägga fokuset. Berätta om att du är positiv och lösningsorienterad, att du är en teamplayer och peppar såväl vänner som kollegor. Förutsatt är du är det förstås. Är att hålla glädjen uppe inte en av dina starkare grenar, skippa den biten helt och fokusera på något annat som du är bra på och som får arbetsgivaren att tänka att du är en person som kommer tillföra något extra på arbetsplatsen.

3. Varför passar just du för jobbet?

Ja, varför ska de anställa dig! Berätta varför du vill ha jobbet och varför du ska få det! Om du är perfekt för tjänsten så är det under den här frågan som du ska ge konkreta exempel på varför de ska välja dig av alla som ansökt. Sälj in dig själv och försök att undvika att leta för mycket efter ord. Öva hemma på en pitch (som inte låter för inövad). Men det viktigaste är att du vet vad det är du vill få sagt. Tveksamhet och “ehh…, vad heter det…* i början av varje mening känns tyvärr väldigt osäkert och ger inte det bästa intrycket.

4. Vad kan du tillföra på arbetsplatsen?

Söker du jobb som Content manager kan du påpeka “brister” du ser i företagets sociala kanaler och såklart, hur du skulle rätta till dessa. Har du idéer som enligt dig skulle öka försäljning/driva trafik/engagera potentiella kunder/sprida varumärkeskännedom så dela med dig. Kanske vet du hur man arbetar med marknadsföring på Facebook och kan ge konkreta exempel på hur den typen av marknadsföring skulle gynna bolaget. Vad kan du bidra med och vad skulle du vilja göra för att känna att du gör ett bra jobb som gör skillnad? Det är superviktigt att fundera på hemma innan intervjutillfället.

5. Frågor till arbetsgivaren innan intervju?

Även om det mesta känns glasklart och du redan skickat ett par frågor till arbetsgivaren innan intervjun och innan du ens sökte jobbet så se till att ha ett par ytterligare frågor till företaget. Du vill inte låta som du inte har koll eller som att du inte förstått så det är ingen bra idé att fråga “vad är det för produkter ni tillverkar egentligen?”
Kanske fick du lite grundläggande info om företaget i början av intervjun och självklart har du gjort research innan men du vill verka intresserad och som att du verkligen vill ha jobbet. Tips på några frågor till företag vid första anställningsintervjun och vilka frågor man ska ställa på en arbetsintervju kommer här:

  • Vill ni har folk på plats 100% eller finns det möjlighet att jobba på distans om det någon gång skulle behövas?
    – En legitim fråga, särskilt under hösten och vintern 2020…kanske är det avgörande för dig att veta så att du kan hämta på förskolan i tid och då kunna kompensera med att jobba lite på kvällen.
  • Vad har ni för mål framåt den närmsta tiden?
    – Frågan visar på att du är intresserad av företaget men det är såklart intressant för dig som potentiell arbetstagare om företaget ska expandera enormt eller trappa ner och inrikta sig mer mot ett visst område.
  •  Vad är era förväntningar på mig?
    – Vill de att du ska komma in och ändra om allt eller om ska du ansvara för en liten del av ett större projekt? Olika arbetsroller betyder helt olika saker och ansvarsområden på olika bolag. Det är inte fel att få det förklarat för sig. Kanske samma titel på ditt förra jobb betyder något helt annat på nästa arbetsplats.