9 trender som kommer att forma arbetslivet

September 20, 2024

Rekrytering 

Det ären utmanande tid för både arbetsgivare och arbetstagare. Analysföretaget Gartner har identifierat nio nyckeltrender som i hög grad påverkar och kommeratt påverka arbetslivet framöver. De företag som förmår att navigera blanddessa trender kommer att ha stora fördelar.

  1. Företag kommeratt behöva erbjuda kreativa belöningar för att möta anställdas kostnaderkopplade till arbete. I och med att fler arbetar hemma så visar undersökningaratt människor då får minskade kostnader. Detta kan innebära att företag måstehittar lösningar som möte kostnader för att ta sig till arbetsplatsen.
  2. AI kommer attöka möjligheterna på arbetsmarknaden, inte minska dem. Rapporten pekar på attAI de närmaste åren kommer ta övre stora delar av arbete som är text- ochdatatungt. Men också att det kommer innebära att anställda får nyaansvarsområden.
  3. Fyradagarsveckakommer att bli vanligare och gå från att vara ett undantag till att bli det nyanormala. Undersökningen pekar på att 63 procent av jobbsökande rankadefyradagarsvecka med samma lön som det viktigaste när de sökte ett nytt jobb.
  4. Att bli bättrepå att lösa konflikter på arbetsplatser kommer att vara ett måste för chefer.En allt tuffare omvärld där olika kriser ständigt är för handen innebär ocksåatt det påverkar team och individer negativt och att en arbetsplats kanske intealltid upplevs som den säkra plats den tidigare varit. Detta leder lättare tillkonflikter, vilket ställer allt högre krav på ledarskapet.
  5. Experiment medGenerativ AI kommer att ha bakslag. Många vd:ar har satt i gång AI-projekt irädsla att missa möjligheter, men många av experimenten har inte givit väntadeffekt. Undersökningen konstaterar att de överdrivna förhoppningarna intekommer att uppfyllas inom de närmsta två till fem åren. Det innebär inte att AIinte innebär möjligheter, men att man måste balansera förväntningarna.
  6. Skicklighetblir allt viktigare i förhållande till formella examina. Med andra ord kommerföretag söka nya talanger ur en bredare grupp där personer kanske inte harexamina utan lärt sig arbetet i verkligheten och även satsa mer påinternrekrytering, något som gör att duktiga personer kan jobba sig uppåt utanatt ha rätt utbildning.
  7. Hållbarhetsaktiviteterkommer att bli viktigare för anställda och vissa fall hjälp för anställda sompåverkats. Detta kommer att bli särskilt viktigt för organisationer varverksamhet mer direkt kan komma att påverkas av klimatförändringarna.
  8. Mångfaldsfrågorkommer inte att försvinna utan snarare bli mer inkorporerade i olikaverksamheter. Men i allt för många organisationer och företag adresseras dessafrågor fortfarande i silor. Men företagsledare kommer att behöva jobba mer meddessa frågor då det externa trycket i företagen blir allt större.
  9. Traditionellastereotyper för karriärvägar kommer att kollapsa. Bland annat innebär det attvissa inte alls drar sig tillbaka medan andra byter karriär eller gör ettuppehåll för att komma tillbaka. Företag kommer att dra fördel av expertisoavsett hur länge de arbetat, vilket innebär en öppning också för ungaexperter. Men människor kommer sannolikt rotera mer i större företag för attman ska behålla kompetens.
No items found.